Kinderen zijn goedkoper geworden

Eveline Martina-Dirks
30 januari 2019
Familie-, Jeugd- en Erfrecht


De NIBUD tabellen zijn aangepast. Deze tabellen worden gebruikt om de behoefte van de kinderen te berekenen bij het vaststellen van een kinderalimentatie. Per 2019 zijn de bedragen welke in de tabellen worden gehanteerd naar beneden bijgesteld ten opzichte van voorgaande jaren. Zo kostte een kind van 4 jaar van ouders met een netto maandinkomen van € 5.000,- in 2018 nog € 790,-. In 2019 kost hetzelfde kind in dezelfde situatie € 680,- per maand.

Minimaal ieder jaar brengt de Expertgroep Alimentatienormen een nieuw rapport uit. In dit rapport worden richtlijnen gegeven voor het berekenen van alimentatie. Deze richtlijnen zien onder andere op de hoogte van de kosten van de kinderen ofwel de behoefte. Ook voor 2019 is er weer een nieuw rapport uitgebracht.

Door het CBS en NIBUD is opnieuw onderzoek gedaan naar de kosten van kinderen. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in de tabellen ‘eigen aandeel kosten van kinderen’ over 2019. Deze tabellen worden als bijlage aan het rapport Alimentatienormen gehecht.

 

De nieuwe behoeftetabellen zijn alleen van toepassing als partijen na 1 januari 2019 uit elkaar zijn gegaan. Daarnaast levert de introductie van de nieuwe tabellen geen wijziging van omstandigheden op welke kan leiden tot een wijziging van de alimentatie. Bovendien maakt de introductie van de nieuwe tabellen niet dat een eerder vastgestelde of overeengekomen behoefte onjuist tot stand is gekomen. Een wijziging van de alimentatie uitsluitend gebaseerd op de introductie van deze nieuwe tabellen is onmogelijk.

 

Dit neemt echter niet weg dat in uw situatie geen sprake zou kunnen zijn van een grond om de alimentatie te wijzigen (zoals een wijziging van omstandigheden of een onjuiste vaststelling van de alimentatie). Wilt u een (her)beoordeling van de alimentatie? Neem dan contact op met Eveline Dirks (advocaat en mediator) van Knuwer advocaten Alkmaar op telefoonnummer 072-2001042.