Leuke zomervakantie gehad?

Nicolette Plat
09 september 2019
Familie-, Jeugd- en Erfrecht


De zomervakantie zit er weer op. De scholen zijn weer begonnen. Het hectische leven is na weken relaxen voor ouders én kinderen weer gestart.

Helaas is de vakantie niet voor alle kinderen even leuk en ontspannen verlopen. Dat kan natuurlijk meerdere redenen hebben, maar een echtscheiding van ouders is er één van. Dat brengt bij alle betrokken gezinsleden – en regelmatig familieleden – veel emoties teweeg. Het is als advocaat belangrijk om hier in het echtscheidingsproces goed aandacht voor te hebben.

Partijen blijven na echtscheiding als ouders van hun kinderen aan elkaar verbonden. Het is daarom van groot belang dat door advocaten én ouders wordt geprobeerd goede afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding, zowel ten aanzien van de kinderen als op financieel gebied.

De afspraken over de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan. Dit plan is noodzakelijk om te kunnen scheiden als je gehuwd bent. Het is van belang kinderen tijdig en leeftijdsadequaat te betrekken bij het opstellen van een ouderschapsplan, zodat er ook serieus met hun wensen rekening wordt gehouden.

Het is een misverstand dat kinderen boven de 12 jaar zelf mogen kiezen waar zij na echtscheiding wonen. Wél worden kinderen vanaf die leeftijd in een lopende echtscheidingsprocedure door de rechtbank opgeroepen om hun mening te geven over het ouderschapsplan. Dat mag schriftelijk of tijdens een persoonlijk gesprek met de rechter. Kinderen kunnen er ook voor kiezen helemaal niets aan de rechtbank te laten horen. Het zijn uiteindelijk de ouders die over de inhoud van een ouderschapsplan beslissen. Of de rechtbank als er een conflict is. Nieuwsgierig hoe een kindgesprek bij de rechtbank verloopt? Kijk dan op:

https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Naar-de-rechter/Betrokken-bij-een-rechtszaak/paginas/kindgesprek.aspx

Ouders kunnen nog zo hard hun best doen op een ouderschapsplan, maar zijn de kinderen het er niet mee eens dan kan de uitvoering op forse problemen stuiten. Dus praat er als ouders eerst samen over en bespreek het daarna met de kinderen. Dat is zeker niet gemakkelijk, maar wél in het belang van de kinderen.

Hopelijk is de zomervakantie prettig verlopen. Mocht het toch anders zijn uitgepakt, aarzel dan niet even contact op te nemen met ons kantoor.

 

Dit artikel is geschreven door Nicolette Plat, familie- en jeugdrechtadvocaat. Heeft u vragen bel Nicolette Plat op 0223-239 016 of mail naar plat@knuwer.nl