Aansprakelijkheidsrecht

Een bedrijfsongeval, een wanprestatie

Dan is het fijn als een advocaat voor je rechten opkomt

Loop je letsel op door een verkeersongeluk of arbeidsongeval, omdat er bij een operatie iets fout is gegaan, of omdat je slachtoffer bent van bijvoorbeeld een vechtpartij? In sommige gevallen kun je dan een schadevergoeding eisen. Letselschade is een erg breed begrip, want er zijn talloze situaties te bedenken waarin iemand letsel kan oplopen. De vier meest voorkomende zijn arbeidsongevallen, verkeersongevallen, medische fouten en geweldsdelicten.

Letselschade


Arbeidsongevallen
Een werkgever moet ervoor zorgen dat zijn medewerkers hun werk goed kunnen uitoefenen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen proberen werkgevers risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Toch kun je als werknemer een bedrijfsongeval krijgen waarbij je letsel oploopt. Je loopt fysieke schade op. En ook mentaal kun je klachten hebben. Je kunt gefrustreerd of boos zijn of je kunt bijvoorbeeld last hebben van paniekgevoelens.

Je wilt misschien genoegdoening. Omdat je tijdelijk niet kunt werken of nog maar deels je taken kunt uitvoeren. Onze advocaten kunnen je helpen. Ze kijken naar het ongeval en naar de omstandigheden. Soms heeft een werkgever schuld aan een ongeluk. Omdat je werkplek bijvoorbeeld niet veilig genoeg was. Je kunt dan overwegen een schadeclaim in te dienen. Onze advocaten kunnen je vertellen hoe sterk je staat. Geloven ze in je zaak, dan voeren ze een sterke onderhandeling. Zo proberen ze het leed te verzachten en zorgen ze voor een duurzame oplossing.

Verkeersongevallen
Ben je aangereden terwijl je een zebrapad overstak? Of ben je betrokken geraakt bij een kettingbotsing of een ander verkeersongeval? Dan kun je letsel oplopen. Botbreuken, kneuzingen of nekklachten kunnen bijvoorbeeld enkele gevolgen zijn. Maar je kunt ook mentale klachten oplopen zoals een trauma. Dat kan leiden tot schade. Misschien moet je extra ziektekosten maken. Of een vervangende auto kopen. Maar het kan ook voorkomen dat je (deels) arbeidsongeschikt raakt. En je inkomen daardoor lager wordt. Dan wil je misschien financiële compensatie. Natuurlijk hangt een en ander af van de schuldvraag. Want wie was er verantwoordelijk voor het ongeluk? En was je zelf voetganger, (brom)fietser of automobilist? Onze advocaten kunnen de situatie voor je bekijken en schatten je kansen in. Ze hebben volop kennis van en ervaring met aansprakelijkheid rondom verkeersongevallen. En weten alle ins en outs. Ze kunnen dus bijvoorbeeld ook goed inschatten wat een reële vergoeding zou zijn. En natuurlijk staan ze je bij in de onderhandelingen.

Medische fouten
Onderga je een operatie, dan heb je meestal te maken met risico’s. Natuurlijk proberen artsen zo zorgvuldig mogelijk te werken, maar er kunnen complicaties optreden. Dat valt een arts vaak niet te verwijten. Een complicatie is echter iets anders dan een medische fout. Wanneer een arts onzorgvuldig werkt, een verkeerde diagnose stelt of niet op tijd ingrijpt bij een complicatie kun je hem dat wel verwijten. Je krijgt bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen voorgeschreven, een cosmetische ingreep mislukt of je linkerarm wordt geamputeerd in plaats van je rechterarm. Dit heeft niet alleen fysiek gevolgen voor je. Ook mentaal kun je een flinke klap krijgen.

Je kunt er dan over denken een arts aansprakelijk te stellen. Onze advocaten helpen je daarbij. Met hun kennis en uitgebreide ervaring op basis van tal van andere zaken en met behulp van een medisch adviseur, kunnen ze goed inschatten of de arts daadwerkelijk iets te verwijten valt. En of een schadevergoeding realistisch is. Samen met jou bepalen ze de hoogte van een eventuele claim. Ook kunnen ze voor je onderhandelen mocht het tot een gerechtelijke procedure komen. Zo zorgen ze ervoor dat je leed een beetje wordt verzacht.

Geweldsdelicten
Je kunt betrokken raken bij een uit de hand gelopen ruzie of huiselijk geweld. Of je wordt slachtoffer van een (gewapende) overval of van sexueel misbruik. Daardoor loop je schade op. Je maakt bijvoorbeeld extra ziektekosten of moet de vernielde spullen in je huis vervangen. Ook mentaal kun je letsel oplopen. Je houdt bijvoorbeeld een trauma over aan het voorval. En hebt daardoor psychische hulp nodig.

Ben je slachtoffer van een geweldsdelict? En overweeg je een schadeclaim in te dienen? Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in aansprakelijkheidsrecht. Daardoor kunnen ze goed inschatten wat je kansen zijn. Daarbij houden ze ook rekening met de meest actuele jurisprudentie. Ze helpen je bovendien bij het bepalen van de hoogte van de claim en staan als een blok achter je bij een gerechtelijke procedure.