Een vraag die ik meer dan eens krijg in mijn praktijk is:
“hoe beëindig ik een huurovereenkomst?”
Natuurlijk hangt dit af van de inhoud van de huurovereenkomst. In de huurovereenkomst staat over het algemeen onder andere opgenomen voor welke periode de huurovereenkomst is gesloten, wat de opzegtermijn is, en of partijen tussentijds kunnen opzeggen. Het voert te ver om in dit artikel nader op al deze onderwerpen in te gaan. Ik zal ingaan op de vraag hoe je als verhuurder een huurovereenkomst beëindigt.
Formele vereisen opzegging
Een aantal huurovereenkomsten, bijvoorbeeld die voor onbepaalde tijd, eindigt nooit door verloop van de huurtermijn. De huur dient te worden opgezegd.
De verhuurder dient in de brief in beginsel een opzeggrond zoals in de wet bepaald te noemen. De huurder kan de huurovereenkomst daarentegen zonder opgaaf van redenen beëindigen. De huur dient in beginsel te worden opgezegd via een aangetekende brief. Dit is verstandig; zo kun je aantonen dat er sprake is van een rechtsgeldige opzegging. Mocht het zo zijn dat de huurovereenkomst niet per aangetekende brief, maar bijvoorbeeld per e-mail of gewone brief is opgezegd en de huurder bevestigt de ontvangst van de opzegging, dan wordt dit als rechtsgeldige opzegging gezien.
Verschil opzeggen en aanzeggen
Soms hoeft de verhuurder de huurovereenkomst niet op te zeggen, namelijk bij een huurovereenkomst van bepaalde duur (zoals bij verhuren via de Leegstandswet en verhuren via de Diplomatenclausule). Eindigt de huurovereenkomst dan vanzelf door het verloop van de tijd? Vaak is dit niet het geval. De verhuurder dient de huurder in dat geval schriftelijk te informeren op welke dag de huur eindigt. Dit heet aanzeggen.
Advies is om de huur altijd per aangetekende brief op, of aan te zeggen. Wil je meer informatie over mogelijkheden om een huurovereenkomst te beëindigen, of wil je hulp bij de beëindiging? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen, ik ben graag bereid om te helpen.
Masha Kager
kager@knuwerdenhelder.nl
0223 239016
