Wil je verhuizen met de kinderen? Vergeet deze 8 dingen niet.

Chantal Teerenstra
10 oktober 2023
Familie-, Jeugd- en Erfrecht

Eigen baas zijn, zelf bepalen hoe je jouw leven inricht, doen wat je leuk vindt en natuurlijk alles in het belang van je kind(eren). Veel mensen dromen van vrijheid; de vrijheid die je na het verbreken van een relatie juist hebt.

 

Hoe vrij ben je als (alleenstaande) ouder nou écht, wanneer je wilt verhuizen met de kinderen? Met deze acht praktische criteria kun je die verhuizing voor elkaar krijgen (of juist tegen houden).

Waarom je niet zomaar kunt beslissen om te verhuizen met de kinderen

Ik zie het veel in de praktijk: de relatie is verbroken, beide de ouders gaan een nieuw leven opbouwen en één van de twee wil in dat geval verhuizen met de kinderen.

 

Je hebt jarenlang in gezinsverband voor de kinderen gezorgd, dus voor de andere ouder is het moeilijk te verkroppen als jij verhuist naar een verder gelegen stad of dorp.

 

Als jullie gezamenlijk gezag hebben, ben je verplicht om samen te overleggen over belangrijke beslissingen over de kinderen. Een verhuizing is één van die belangrijke beslissingen.

 

Alleen als je op goede voet met elkaar kunt communiceren zal het lukken om afspraken te maken over de verhuizing.


Naar welke 8 criteria wordt gekeken bij een verhuizing?

Mijn belangrijkste tip is: realiseer je dat jouw wens om te verhuizen ook gevolgen heeft voor de andere ouder én de kinderen. Wil je dit zo goed mogelijk regelen, dan is de voorbereidingalles.

 

Waar je kunt beginnen? Ik vertel het je. Met deze acht stappen kan ook jij jouw wens om te verhuizen met de kinderen realiseren en laat je de discussies daarover achter je.

 

Wil je de verhuizing van jouw ex met de kinderen juist tegenhouden? Check dan of aan de acht stappen is voldaan. Is dat niet (voldoende) het geval? Dan kan de verhuizing worden tegenhouden.

 

Maak de 8 criteria bespreekbaar en leg goed uit aan de andere ouder:

1. Noodzaak om te verhuizen;

2. Voorbereiding van de verhuizing (woonruimte, werk, school, enz.);

3. Geboden alternatieven ter compensatie van de gevolgen van de verhuizing;

4. Mate waarin jullie als ouders in staat zijn met elkaar te overleggen;

5. Continuïteit van de zorg na de verhuizing;

6. Frequentie van het contact tussen de kinderen en de andere ouder voor en na de verhuizing;

7. (Extra) kosten van de omgang na de verhuizing;

8. Leeftijd van de kinderen, hun mening en de mate waarin zij geworteld zijn in hun omgeving of juist gewend zijn aan verhuizingen.


 

En dan?

Het is niet altijd even makkelijk om de criteria in te vullen en uit te leggen aan de andere ouder. Sommige criteria zijn ook een beetje vaag. Probeer voor jezelf zo concreet mogelijk op te schrijven welke antwoorden in jou op komen.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur mij een e-mail (teerenstra@knuwerdenhelder.nl) of bel voor overleg (0223 660 144). Ik heb veel ervaring met verhuiszaken en denk graag met je mee.

 

Vriendelijke groet,

Chantal Teerenstra