Over een oproeping voor een OM-zitting

Rob Wortelboer
26 september 2019
Strafrecht


Wanneer u verdacht wordt van een strafbaar feit, kunt u een dagvaarding voor een zitting met één of meer rechters verwachten. Het is altijd verstandig om dan contact op te nemen met een strafrechtadvocaat die samen met u uw verdediging kan voorbereiden.

Maar bij verdenking van een strafbaar feit is het ook mogelijk dat u een oproeping voor een OM-zitting ontvangt. Een OM-zitting is een zitting van het openbaar ministerie. Ook zo’n zitting vindt plaats in een gerechtsgebouw. Maar anders dan bij een zitting met een rechter, is bij een OM-zitting alleen een officier van justitie (en soms ook een schrijver) aanwezig.

De officier van justitie (aanklager) stelt u vragen over de zaak waarvan u verdacht wordt en is in veruit de meeste gevallen van plan u een straf op te leggen. Omdat er geen rechter bij een OM-zitting aanwezig is, is er niemand die objectief tegen uw zaak aankijkt.

Daarom is het bij een OM-zitting extra belangrijk dat u na de oproeping zo snel mogelijk contact opneemt met een advocaat. De advocaat kan het strafdossier opvragen en bestuderen en daarna met u bespreken of er voldoende bewijs is en zo ja, wat voor straf reëel is. Want een officier van justitie vindt gauwer iets bewezen dan een rechter en legt over het algemeen hogere straffen op dan een rechter zou doen.

Ga dus in gesprek met een strafrechtadvocaat. En wanneer u dat wilt, kan de advocaat met u meegaan naar de zitting en daar voor u pleiten.

Van belang is ook het volgende. Als u een straf accepteert, krijgt u daarnaast nog een strafblad. En een strafblad kan gevolgen hebben voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), voor uw baan en/of uw vrijwilligerswerk dus. Steeds meer werkgevers vragen om zo’n verklaring. Wanneer u aan uw werkgever geen VOG kunt overleggen, kan dit ertoe leiden dat u niet wordt aangenomen of wordt ontslagen.

Kortom: als u een dagvaarding of oproeping voor een strafzitting ontvangt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat.

Bel ons op 0223 – 660114 of e-mail naar lieffijn@knuwer.nl

Geert Lieffijn.